ccbuild-logo-spin

Centrum för cirkulärt byggande (CCBuild) är en arena där branschens aktörer möts och samverkar kring återbruk och cirkulära materialflöden vid byggande, rivning och förvaltning. Arenan erbjuder nätverk, kunskap och digitala tjänster som stärker marknaden för cirkulära produkter och tjänster i samhällsbyggnadsbranschen och som gör det lätt att arbeta med återbruk. 

CCBuild utvecklas i bred samverkan under ledning av IVL Svenska Miljöinstitutet. 

Utmaning: Från linjära till cirkulära materialflöden 

Byggverksamhet står för cirka 40 procent av Sveriges avfallsmängder. Men tusentals ton av det håller så hög kvalitet att det kan fortsätta användas. 

Stora värdeförluster sker årligen ur den svenska ekonomin till följd av dagens linjära materialflöden i våra byggnader. Studien "Ett värdebeständigt svenskt materialsystem" framtagen av Återvinningsindustrierna visar på förluster i storleksordningen 19 miljarder kronor per år till följd av linjära materialflöden i våra byggnader.

Råvaruutvinning och tillverkning är samtidigt en avgörande källa till samhällets växthusgasutsläpp och annan miljöpåverkan. Att tillvarata och återcirkulera materialen i vår byggda miljö kan minska både samhällets miljöpåverkan och kostnader. Därför vill vi bevara befintliga resurser, öka återbruket och materialåtervinningen av byggprodukter och möjliggöra omställningen till en mer cirkulär bygg- och fastighetssektor. 

Lösning: Branschgemensam arena för kunskap, samverkan och marknad 

CCBuild är en neutral och branschgemensam arena för de aktörer som vill vara med i omställningen mot cirkulära materialflöden. Vi arbetar för att stärka marknaden för cirkulära produkter och tjänster, och etablera arbetssätt i linje med cirkulära principer. 

CCBuilds erbjudanden 

Vår historia

CCBuild startades 2015 i form av projektet Återbruk i byggsektorn som innovativ affärsmodell, med stöd från Vinnova och under ledning av IVL Svenska Miljöinstitutet. Verksamheten fortsatte i projektet Cirkulära produktflöden i byggsektorn - återbruk av byggmaterial i industriell skala och slutligen det tredje och sista steget: forskningsprojektet Centrum för cirkulärt byggande - samverkan för återbruk och cirkulära materialflöde i bygg- och fastighetssektorn. 

Efter det tredje projektet som tog slut oktober 2022 fortsatte CCBuild som ett dotterbolag till IVL, som IVL Sustainable Building AB. 

Organisation

CCBuild har utvecklas inom ramen för Vinnovas program Utmaningsdriven innovation. Från 2023 drivs CCBuild vidare som dotterbolag till IVL Svenska Miljöinstitutet i fortsatt bred samverkan med anslutna samarbetsparter. CCBuild är ett icke-vinstutdelande bolag och alla intäkter återinvesteras i verksamheten. 

CCBuilds styrelse: 

Styrelseordförande: Jeanette Green, IVL Svenska Miljöinstitutet 
Thomas Stoll, IVL Svenska Miljöinstitutet
Anna Jarnehammar, IVL Svenska Miljöinstitutet
Rikard Silverfur, Fastighetsägarna

CCBuilds kansli

Verksamhetsledare för CCBuild är Carina Loh Lindholm. 

CCBuilds utvecklingsråd

Rådgivande till CCBuilds verksamhet och vidareutveckling är CCBuilds utvecklingsråd. Deltagare i rådet är: 

Anders Boström, Vasakronan
Anna Graaf, White Arkitekter
Anna Saraiva Schott, Malmö Stad
Jacob Steen, Brukspecialisten
Johanna Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet
Lars Högwall, Bona
Magnus Ulaner, Sveriges Allmännytta
Maja Lindborg, Kaminsky Arkitektur
Maria Perzon, Castellum
Peter Nicander, Tarkett
Ulla Janson, Lunds Tekniska Högskola
Åsa Lindell, Byggföretagen  

Följ oss på sociala medier


Nyheter


Erfarenhet från golvet
Erfarenhet från golvet

2024-05-22

I en intervjuserie ställer vi några frågor till medlemmar i CCBuilds utvecklingsråd. Näst på tur är Peter Nicander på Tarkett - läs om hans syn på framtiden och lösningarna för cirkulärt byggande.

Läs nyhet

Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild
Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild

2022-10-20

Fyra av parterna i CCBuild har på senare tid levererat guider för återbruk inom olika delar av byggsektorn. Här finns tips och kunskaper när det gäller återbruk av installationer, dörrar och glaspartier, men också i kontorsmiljöer och vid stadsutveckling.

Läs nyhet

Återbruk sparar klimatet – även om träfönstret skickas ända till Kapstaden
Återbruk sparar klimatet – även om träfönstret skickas ända till Kapstaden

2022-10-19

Återbruk av byggprodukter och möbler minskar de klimatpåverkande utsläppen generellt mycket mer än klimatkostnaden för att göra dem klara för återbruk. Det visar en studie som gjorts av IVL Svenska Miljöinstitutet för Stockholms stad.

Läs nyhet


Kalendarium



Nyhetsbrev