ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2020-10-23

Byggmaterialet – en dold del av branschens klimatpåverkan


Byggbranschen står för 20 procent av samhällets klimatpåverkan. Därför arbetar många aktörer för att förbättra husens energiprestanda. Men det finns en annan, mer dold klimatpåverkan: byggmaterialet.

Göteborg Energi arrangerade ett webbinarium i oktober med rubriken Mindre avfall och klimatpåverkan – Hur gör vi nu? Där deltog Maria Ahlm, expert på hållbart byggande och avfall på IVL Svenska Miljöinstitutet, som också arbetar inom Centrum för cirkulärt byggande.

– Tack vare att branschen har jobbat med energiprestanda för byggnaderna, utgör energianvändningen en allt mindre del av klimatpåverkan. I stället står byggmaterialet för 50 procent av den totala klimatpåverkan, säger Maria Ahlm.

Om man ser bygg- och rivningsavfall som som ett material som kan återbrukas kan klimatpåverkan minska ytterligare genom att nya produkter inte behöver tillverkas, påpekar hon.

Här kan du läsa en artikel utifrån Maria Ahlms föredrag.
Här kan du se webbinariet (Maria Ahlms föredrag börjar efter 21 minuter).

Nyheter


Erfarenhet från golvet
Erfarenhet från golvet

2024-05-22

I en intervjuserie ställer vi några frågor till medlemmar i CCBuilds utvecklingsråd. Näst på tur är Peter Nicander på Tarkett - läs om hans syn på framtiden och lösningarna för cirkulärt byggande.

Läs nyhet

Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild
Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild

2022-10-20

Fyra av parterna i CCBuild har på senare tid levererat guider för återbruk inom olika delar av byggsektorn. Här finns tips och kunskaper när det gäller återbruk av installationer, dörrar och glaspartier, men också i kontorsmiljöer och vid stadsutveckling.

Läs nyhet

Återbruk sparar klimatet – även om träfönstret skickas ända till Kapstaden
Återbruk sparar klimatet – även om träfönstret skickas ända till Kapstaden

2022-10-19

Återbruk av byggprodukter och möbler minskar de klimatpåverkande utsläppen generellt mycket mer än klimatkostnaden för att göra dem klara för återbruk. Det visar en studie som gjorts av IVL Svenska Miljöinstitutet för Stockholms stad.

Läs nyhet

;

Kalendarium