Cirkulärt byggande och återbruk är en del av lösningen på bygg- och fastighetsbranschens stora utmaningar när det gäller resursförbrukning och klimatpåverkan.
CCBuild erbjuder en rad kunskapshöjande aktiviteter inom nätverket i form av nätverksträffar, arbetsgrupper och kunskapsbank på CCBuilds teamsyta. Ett annat sätt att skaffa sig kunskap är att delta i utbildningar. Här nedan finns utbildningar som erbjuds i CCBuilds regi. Se hittas även i CCBuilds kalendarium.
CCBuild erbjuder kombinationsutbildningar där du både får inspiration och kunskap om cirkulärt byggande och återbruk, samt utbildning i hur du kan använda CCBuilds digitala tjänster och värdeanalys som stöd för cirkulära arbetssätt.
Under våren 2024 erbjuder vi möjlighet att gå våra utbildningar fysiskt på plats i både Stockholm och Göteborg. Passa på att gå utbildningen och samtidigt träffa andra som vill arbeta mer cirkulärt! Du kan välja att gå heldag eller bara förmiddag eller eftermiddag.
I den här utbildningen får du grunderna i cirkulärt byggande. Vi fokuserar på viktiga begrepp, lagkrav och introducerar olika cirkulära arbetssätt. Utbildningen riktar sig till alla som vill veta mer om cirkulärt byggande och arbetssätt i linje med cirkulära principer, oavsett om du själv ska inventera, föreskriva cirkulära produkter, sälja eller köpa återbrukat eller har behov av grundläggande kunskap i din yrkesroll. Detta är den första (men fristående del) av flera utbildningar som erbjuds från CCBuild. Målet med utbildningen är att du som kursdeltagare får grundläggande kunskaper om vad cirkulärt byggande är, viktiga begrepp och metodval samt olika sätt att hantera frågan.
30 januari - anmäl dig här
13 mars - anmäl dig här - OBS! Fysisk på plats i Stockholm
8 maj - anmäl dig här - OBS! Fysisk på plats i Göteborg
11 juni - anmäl dig här
Utbildningen ger stöd i hur du inventerar för återbruk i CCBuild och kan börja tillgängliggöra produkter för återbruk internt eller på en öppen marknad och vänder sig både till dig som arbetar med återbruk inom er egen organisation samt till dig som utför återbruksinventering på uppdrag av beställare. Vi fokuserar på hur återbrukspotentialen kan synliggöras i CCbuilds digitala verktyg och samtidigt visa på klimatvinsterna för din organisation. Utbildningen riktar sig till dig som vill få mer kunskap om hur du får ut dina produkter för återbruk både internt och publikt och hur du kan visa på klimatvinsterna med återbruk.
Kommande kurstillfälle:
1 februari - anmäl dig här
13 mars - anmäl dig här - OBS! Fysisk på plats i Stockholm
8 maj - anmäl dig här - OBS! Fysisk på plats i Göteborg
13 juni - anmäl dig här
Utbildningen riktar sig till dig som inventerar och bedömer lämplighet avseende återbruk av byggvaror, men som vill vara tryggare i bedömningen avseende innehåll av farliga ämnen i cirkulerat material. Utbildningen omfattar lagstiftning relaterat till återbruk och farliga ämnen, bedömning av vad som är "farligt" och inventeringsmetodik med tid för exempel och frågor. Fler kurstillfällen kommer ges under 2024, anmäl gärna intresse (ej bindande) till ccbuild@ivl.se.
Vi tar gärna fram anpassade utbildningar specifikt riktade till din organisation. Kontakta oss för offert. Kontakta Carina Loh Lindholm för mer information.
Se CCBuilds kalendarium för kommande utbildningstillfällen och andra events som erbjuds både i CCBuilds regi och av samarbetsparter i CCBuild.
2024-05-22
I en intervjuserie ställer vi några frågor till medlemmar i CCBuilds utvecklingsråd. Näst på tur är Peter Nicander på Tarkett - läs om hans syn på framtiden och lösningarna för cirkulärt byggande.
Läs nyhet2022-10-20
Fyra av parterna i CCBuild har på senare tid levererat guider för återbruk inom olika delar av byggsektorn. Här finns tips och kunskaper när det gäller återbruk av installationer, dörrar och glaspartier, men också i kontorsmiljöer och vid stadsutveckling.
Läs nyhet2022-10-19
Återbruk av byggprodukter och möbler minskar de klimatpåverkande utsläppen generellt mycket mer än klimatkostnaden för att göra dem klara för återbruk. Det visar en studie som gjorts av IVL Svenska Miljöinstitutet för Stockholms stad.
Läs nyhet